donderdag 29 december 2011

Spiraalsokken

Met de rondbreinaald (snap niet dat we dit niet allemaal zo leren, wat is dat handig als je het eenmaal doorhebt!) heb ik spiraalsokken gebreid.
Deze methode werkt als een speer, (ik heb hem niet zelf bedacht, maar lang leve google en youtube) maar zoiets kleins als een sok red je niet op de rondbreinaald zonder de steken in 2 delen te verdelen, waarbij je na 1 helft het flexibele plastic slangetje door de steken trekt en vervolgens de andere helft breit. (zoek op youtube voor uitleg, zou ik zeggen).
Hoe dan ook, de sokken zijn perfect geworden. En het principe van de spiraalsok is helemaal geweldig, je verschuift het patroon waardoor de sok als een spiraal draait. Hierdoor hoef je geen hiel in de sok te breien, maar krijg je gewoon een lange rechte 'buis'. Je hoeft niets te meerderen of te minderen (alleen aan het eind, bij de teen) dus het is een hele makkelijke manier van sokken maken. Door het spiraalmotief in de sok past deze perfect over de voet/hiel en sluit altijd aan.
Het patroon in vogelvlucht;
je zet steken op met een meervoud van 4. (In dit geval 32 steken met naald 4, geschikt voor Nora (bijna 9) met schoenmaat 34-35 ongeveer).
Je kunt beginnen met wat naalden boordpatroon, maar dit hoeft niet. Ik deed 6 naalden boordpatroon 1/1 (dus afwisselend 1 recht/1 averecht)
Hierna brei je 4 recht, 4 averecht, steeds door.
Dit doe je 4 toeren.
Hierna verschuift het patroon, dus 1 averecht, 4 recht, 4 averecht etc. eindigend met 3 averecht. (ook 4 toeren lang) Na 4 toeren verschuif je het patroon steeds 1 steek.
Hierdoor gaat de sok draaien. Toen ik hem lang genoeg vond (even bij Nora gepast) Heb ik 1 naald recht gebreid. Hierna om de naald geminderd (4 steken per stoer) tot ik de helft van de steken had. Hierna iedere naald geminderd tot er 8 over waren. Toen de draad door deze steken gehaald en aangetrokken.
Klaar is de sok.
Ik heb op de gok wat steken uitgevogeld en een lengte zelf geschat. Heb nu een sok op de pen van dikke wol, met pen 7, dus veel minder steken. (24 ipv 32) maar met fijnere wol zou je dus meer moeten hebben etc.
Je kunt ook alles recht breien en alleen het hieldeel spiraalsgewijs.
Bij de Zeeman is een handig boekje te krijgen (voor 1 euro) waarin dit staat beschreven.
Volgens Noor zitten ze heerlijk, en ik kom door kleine restjes wol heen. Een simpele manier van recht toe recht aan breien. (Het boekje beschrijft breien met 4 naalden, maar ik heb het zelf omgezet naar de rondbreinaald, net wat je makkelijk vindt natuurlijk)


Perfecte huissokken of slofsokken.  

3 opmerkingen:

 1. hoi heb je misschien ook de uitleg van deze sokken maar dan met pen 7

  groetjes claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi heb voor mijn man zijn 1 ste paar gemaakt om te werken hiel en teen wel verstevigd met dubbele wol zijn commentaat eindelijk sokken die lang genoeg zijn en ideaal is de pasvorm ook voor de zoon dus geen gedonder meer met hielen maar relaxt breien .BEDANKT

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mireille,
   super leuk dat het zo'n succes was! Dat we dat toch zelf niet verzinnen he? Zo simpel maar zo effectief! Ze zitten ook altijd goed, omdat er geen hiel in zit en dus geen onder- of bovenkant. Gek eigenlijk dat het bij zo weinig mensen bekend is. Ik vond het ook geniaal.

   Verwijderen