donderdag 29 december 2011

Niets mis met een goeie bol...

Zojuist een poging gedaan om voor het eerst oliebollen zelf te bakken. Zonnebloemolie loeiheet laten worden, het beslag een half uurtje laten rijzen in de warmhoudla. (oh hemels die warmhoudla, geen enkel brood rijst zo goed als in dat ding, geen enkel hapje eten blijft zo goed warm als in dat ding en hij is perfect om vlees langzaam in te laten garen (na het aanbakken) zoals bijvoorbeeld beenham. Het mooie is dat vlees niet te gaar of droog kan worden in dat ding.....)
Maar goed, weer even terug naar het onderwerp oliebollen. We hebben de afgelopen jaren niet heel veel geluk gehad met gekochte bollen met oud en nieuw, dus proberen we ze dit jaar zelf te bakken. Ik moet zeggen; het viel niet tegen. De eerste werden iets te donker, maar daarna leken ze toch behoorlijk goed. Ook de smaak was best wel erg lekker moet ik zeggen!
Het was zo voor het eerst best even spannend, wanneer is je olie op goeie temperatuur, als je geen thermometer hebt? Wanner zijn ze goed bruin, (ze leken al snel erg licht in het felle licht, maar dat viel achteraf wel mee...) en hoe krijg je er beste de vorm erin?
Ik heb wel geleerd dat net als bij pannekoeken bakken, als de bovenkant droog is, kun je ze draaien. (En ze hebben dan maar een klein tikje nodig om meteen om te slaan, heel grappig om te zien)
Ik concludeer dat dit best de moeite waard is om zelf te doen! Het is nog redelijk snel gepiept ook.

Morgen of zaterdag nog maar een poging, dit was de proef natuurlijk..... En dan nog met krenten, of appel.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten