vrijdag 22 augustus 2014

O jee......

Na een heerlijk weekend vorige week, met vrienden, bij mijn ouders, is dan toch de school weer begonnen. Het weekend was heel gezellig, heel laat, heel veel wijntjes en heel veel lekker eten. Laat dat maar aan mijn ouders over! De oudste dames (van 13) hebben een echte heerlijke bosrit gemaakt, te paard. Ondertussen hebben wij heerlijk gewandeld in het bos. Bij het venhof even stoppen voor een drankje, daarna lekker wandelend over een stuk hei, door het bos, naar het Melickerven. Wat was het verrukkelijk! Mijn ouders zijn zulke kanjers! 9 logees, daar draaien zij hun hand niet voor om. Alles was perfect voor elkaar. Eigenlijk ben ik niet anders gewend; omdat zij altijd ver van familie hebben gewoond ben ik gewend aan gaan logeren, of logees in huis te hebben. Zo ook mijn ouders. Maar toch vind ik het reuze knap dat ze dat, in de 60, nog steeds met hetzelfde gemak doen als vroeger! Respect!
Ik had mijn heerlijke deken mee om te gaan haken. Maar ik kon het niet laten en heb in Roermond alsnog katoen gehaald. Want ik wil graag een mochila tas haken. Tapestry haken heb ik al onder d eknie. Maar daarbij verspringt je steek steeds een klein beetje dus daar moet je je patroon op aanpassen. Geen probleem op zich, maar als je een grote tas wil maken is het wel heel mooi als alle lijnen recht lopen, en dus alle steekjes recht boven elkaar zitten. Via een groep op facebook (mochila look alike ) heb ik de methode gevonden! Je haakt, net als bij tapestry, over je draad heen en maakt zo de kleurwisselingen. Maar bij de mochila methode (zo noem ik het maar..) haak je alleen in de achterste lus, en sla je de draad van onder om, in plaats van boven. Dit is even enorm wennen, en over mijn eerste toer heb ik 2 en half uur gedaan. Maar inmiddels komt de vaart er een beetje in. En inderdaad! de steekjes komen keurig recht boven elkaar! Geniaal!
 De bodem had ik wel tapestry gedaan (had al mijn handen vol aan het meerderen in patroon)
Maar de opstaande rand doe ik op de nieuwe methode. Zoals je ziet geeft dit een wat meer geweven effect, en komen de steken rechter boven elkaar. Heerlijk om te doen dus.
Ik heb jaren geleden van een vriendin een boek gekregen met breipatronen. Eigenlijk telpatronen om in te breien. Nu heb ik dit nog nooit geprobeerd. Ik kan wel breien, maar haken is toch meer mijn ding. Mijn moeder kan wel enorm goed breien, maar die wilde nooit inbreien. Dat was niet zo haar ding.... en gek of niet, maar ik heb het dus ook nooit geprobeerd. Dus het boek lag jaren ongebruikt in de kast.
Tot nu! Want deze breipatronen kun je dus perfect gebruiken voor tapestry (of mochila). Ha! Is dat niet handig? 1000 verschillende patronen die ik kan gebruiken! Overigens, borduurpatronen zijn ook goed te gebruiken, maar dit zijn niet alleen maar plaatjes, maar randjes/motieven. (zoals gebruikt bij bijv. fair isle breien).
Ik ben er nu toch blij mee!


 Dit is een voorbeeld van een mochila bag:

Deze heb ik dus niet gemaakt he! Maar even van internet gekopïeerd. (was het maar waar...)

Het wordt ook wel wayuu genoemd. Even googlen op wayuu of mochila bag en je komt filmpjes en een boel informatie tegen.

Maar nu komt dan de O JEE.....

Aangezien dit best intensief is voor je armen en schouders (het moet vrij strak, draadjes wisselen, een nieuwe manier van draad omslaan) heb ik sinds het weekend last van mijn rechterschouder. Ik heb hier wel eens vaker last van. Na veel (krampachtig) breien, (daarom kan ik dat het beste met een rondbreinaald, niet met 2 pennen, onder je arm geklemd), of na veel computeren, veel statisch werk (wondhaakjes vasthouden om een wond open te houden) etc. Meestal, als ik me even rustig houd, gaat het wel. Maar nu lijkt het toch wel heftiger. Of het RSI is, of een beginnende slijmbeursontsteking? Ik weet het niet, maar ik moet maar even niet haken. Ik merk dat de pijn dan toeneemt. Ik werd vanmorgen wakker met een pijnlijke stijve schouder, waar ik niet op kon liggen. En op de andere zij kon ik ook niet, want dan hangt de rechterschouder. Mmmmmm, dat is een veeg teken, want dit heb ik nog nooit eerder gehad. Balen, want ik wil haken! Misschine lukt 'gewoon' haken wel? Als ik het durf.. Dat is toch wat ontspannender, maar de mochila tas laat ik maar even links liggen.
Ik heb op advies van iemand een ontstekingsremmende pijnstiller gehaald en meteen ingenomen. Ook met typen ga ik nu stoppen, en duimen dat het met een sisser afloopt. Ik heb bij mijn moeder jaren geleden gezien hoeveel pijn het doet en hoe lang het kan duren. Hopelijk ben ik er tijdig bij.
Dus nu maar op de bank denk ik..... helaas zonder haakwerk. Bah, ik verveel me nu al....

2 opmerkingen:

  1. Oh jee... Dat is flink balen van je schouder! Ik hoop inderdaad dat je er optijd bij bent en het met voldoende rust weer wegtrekken zal... Sterkte ermee! Bslen dat je dan niet lekker door kunt werken aan je tas, want die wordt vast prachtig!! Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Lizette,
    dank je voor je lieve bericht! Schouder gaat weer een stuk beter gelukkig! groetjes Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen