dinsdag 18 februari 2014

Ik kan het niet helpen...

Maar ik vind het zo leuk.
Rokjes haken. Naar eigen patroon en idee. Iedere toer opnieuw de kleur bedenken en de steek. En dat gaat letterlijk ter plekke, op gevoel. En als ik er niet te veel over nadenk, maar luister naar dat gevoel, pakt het wonderwel altijd goed uit! Ik bedenk geen kleurenschema of welke steek het wordt maar volg in het proces van maken.
En het blijft zo leuk om te doen....
Dit rokje heb ik gemaakt voor Julia. Ze is er dolblij mee. Wat een heerlijke zomerkleurtjes en wat een mooi draadje, met dat glittertje erin!
Ik heb deze wolletjes gekocht toen we 2 jaar geleden in Duitsland op vakantie waren. In Travemunde. Daar zat een klein, maar veel te duur maar oh zo leuk handwerkwinkeltje.
Het is van Online Linie Yarns; Beam. Ik kende het niet maar het is katoen met polyamide. Geschikt voor haaknaald 3-4. Het is mooi en zomers.
Dit is het rokje geworden.

Soms herhaal ik de kleuren, als in een schema, maar dan wel met andere steken, soms gaat het volledig willekeurig. Het is in ieder geval iets wat ik heel erg graag doe. Haken, helemaal op mijn gevoel. Met veel verschillende kleuren.


Heerlijk! Die kleurtjes en die kraaltjes!

En deze rokjes haakte ik eerder:
En wat ik ook zo leuk blijf vinden, en toch steeds weer op terug kom, is tapestry haken. Etuitjes vooral.
Dit zijn de tas en etuitjes die ik al eerder maakte. De regenboogetui gebruik ik zelf. Voor mijn haaknaalden en handwerkschaartje. De paarse heb ik Nora gegeven voor haar verjaardag. Met een eigen haaknaald en schaartje. De groene heb ik nog over, net als de tas.

En met dit etuitje ben ik nu bezig.Het is een klein ritsje, van 12 cm. En in plaats van de festonsteek rondom, en daar op haken, heb ik deze met mijn haaknaald met scherpe punt gehaakt. Dwars door de rits heen geprikt.  Ik vind dit toch wel echt mooier hoor. Ik ben er nu achter dat ik tussen iedere gehaakte steek een losse moet doen. Die fout maakte ik eerder; geen losse ertussen en daardoor trok het ritsje helemaal krom. Dit lijkt nu toch beter te gaan.
Het is even een handigheidje om dat kleine haaknaaldje door je rits heen te werken en de draad mooi op te krijgen, want de naald is net even te klein voor de gebruikte katoen, maar met wat oefenen gaat het steeds beter.
 Ik weet nog niet waarvoor ik het ga gebruiken. Misschien als portemonneetje, voor Julia? Of voor wat ik ook maar bedenk. Ik vind ze zo leuk... En ze zijn relatief snel gemaakt (paar dagen?) en kosten ook niet zo veel, qua materiaal. Een rits en wat katoen. Dus daar heb je niet snel te veel van, van etuitjes.

Maar bij deze dingen blijf ik steeds terug komen. Rokjes (maar dan vooral de kleuren en steken ter plekke bedenken) en het tapestry haken. Dit verveelt niet zo snel. En ik kan er echt heel veel kreativiteit in kwijt. I love it!!

Ik heb overigens ook nog een deken liggen die af moet. Met verschillende kleuren en steken.....
Hier begon ik vorig jaar aan. Hij is al een heel stuk verder, maar nog niet af. Hij is nu ongeveer een meter lang. Hij ligt hier dubbelgevouwen. 

Hij doet me een beetje denken aan de CAL (crochet along) waar op dit moment nogal veel om te doen is op het www.. Een deken die gehaakt wordt, waarbij men iedere week een steek krijgt en dus die toer(en) kan haken die week. Na een jaar is de deken dan af.
 Leuk idee op zich, maar ach, ik was blijkbaar mijn tijd al ver vooruit haha!

                                                                                                                                                     
7 opmerkingen:

 1. Leuke vrolijke rokjes.
  Ook de deken is mooi, erg mooie kleurencombinatie.
  Tapestry haken lijkt me wel moeilijk voor een beginner als ik. Maar zo'n ritstasje moet natuurlijk ook kunnen met "gewoon" haken.
  Ook hier met drie meiden nooit genoeg tasjes en portemoneetjes.
  Ik heb nog wel wat ritsjes liggen, ga het eens proberen.
  Je hebt er doorheen geprikt met een gewone haaknaald? En zo ja met welke maat haaknaald haak je de tasjes?

  groetjes Jen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk allemaal.. Heb je ook een YouTube kanaal met filmpjes hoe je het moet maken??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi angelique, ik heb geen youtube kanaal. Dat is echt niks voor mij. Moet ik in beeld... Hahaha! Leuk dat je mijn haaksels waardeert. Dank je! Groetjes Suzanne

   Verwijderen
 3. Wat leuk allemaal.. Heb je ook een YouTube kanaal met filmpjes hoe je het moet maken??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb je misschien het patroon van het roze etuitje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi madelief,
   ik heb geen patroontjes van deze etuitjes, heb ze uit mijn hoofd gemaakt. Maar als je met een scherpe haaknaald vasten op de rits hebt gehaakt (ik doe 1 vaste, 1 losse etc) doe je een toer vasten, waarbij ik op de hoeken een beetje meerde rom de hoek mooi rond te kunnen (meestal met 1 vaste, 2 losse, 1 vaste, in hetzelfde gat). Voor het tapestry haken voer ik de laatste steken van de vastenrand een nieuwe draad mee. Vervolgens begin ik met het tapestry haken; 4 in de beginkleur, 1 van de andere kleur, in de volgende toer haak je dan 2 om 3, dan 3 om 2 etc. Tot de hoofdkleur op is, dan haak ik een toer vasten met de tweede kleur, en breng de volgende kleur in, en dan hetzelfde. Als je hem lang genoeg vindt kun je afhechten. Dan haak ik de 2 kanten met vasten aan elkaar, binnenste buiten. Denk erom dat je de rits wel opendoet, haha, want het is mij dus gebeurt dat na het vasthaken ik de rits bijna niet meer openkreeg, omdat hij binnenste buiten zat, met de rits dicht en dus de onderkant ook dicht. Je kunt de v-tjes zo lang of kort mogelijk maken, door de hoeveelheid steken te varieren. Bijv 8 om 1. Denk er wel even om dat je een veelvoud van de beginaantal steken neemt. (dus ik deed 4 om 1, dus had een veelvoud van 5). Hoop da tje het zo een beetje snapt?
   Als je googled op tapestry haken kom je heel veel sites tegen. Succes ermee! En als je het trucje doorhebt kun je er zelf wat mee gaan spelen. Ook borduurpatronen kun je heel goed gebruiken hiervoor!

   Verwijderen