dinsdag 29 januari 2013

Babydekentje.

Ik vertelde gisteren over het babydekentje dat ik af heb. Na het wassen bleek 1 kleur wat doorgelopen te zijn. Balen! Helaas niets aan te doen. Ik heb hem nogmaals gewassen en het valt mee. Je ziet het een heel klein beetje. Het dekentje zelf vond ik erg goed gelukt.
Het patroon heb ik hiervan:hartjesdeken.
Het patroon is erg leuk om te haken. Je wordt het niet snel zat omdat het steeds 3 totaal verschillende toeren zijn om te haken, die zich steeds herhalen. Hierdoor is het wel een redelijk simpel patroon, wat je snel onder de knie hebt. En het resultaat is echt geweldig!
Hier wat foto's van mijn hartjesdeken.Bij de laatste foto zie je de doorgelopen donkerblauwe kleur. Is dit acceptabel en kan ik dit nog geven of toch niet meer?
Op het grote geheel zie je het niet, gelukkig, maar toch....
Het is overigens garen van katoen met acryl. Puur katoen zou veel te zwaar worden voor een deken en puur acryl misschien te synthetisch voor baby'tjes. Het is 'Twin' van Beijer (?) en ik koop het in een handwerkwinkeltje hier op het plein. Ik vind het wel lekker haken/breien. Ze heeft sinds kort ook een website:kreatiefhoorn . De winkel is net verbouwd en het draait wat meer om wolletjes/breien/ haken! Leuk!
Het randje heb ik wel zelf bedacht. Ik heb rondom steeds een stokje, een losse, om en om, gehaakt. Eerst had ik gewoon stokjes maar aan de zijkant, waar je natuulijk niet echt mooi in kan steken werd dit te wijd uit elkaar en op de onder- en bovenkant kwam dit natuurlijk wel mooi uit, maar het verschil werd te groot. Met een stokje, een losse, een stokje, een losse etc. heb je iets meer speling/ruimte, waardoor het niet zo gaat trekken. Na deze toer (met wit) heb ik met blauw vasten gehaakt, ook steeds afgewisseld met een losse. De vaste op het gaatje van de losse van de vorige toer, dan een losse, dan weer een vaste etc. Je snapt het. Ik vond het heel verrassend hoe het werd. Het geeft bijna een idee van de festonsteek, waarmee fleecedekens vaak zijn afgewerkt. Het is niet te truttig of te druk, maar ik vind dat het een mooi afgewerkt geheel geeft, waarbij het laatste blauwe randje alle kleuren echt ophaalt.
Ditzelfde dekentje maak ik ook nog in roze/rood/paars-tinten, voor het meisje. Dat is wel handig hoor, dat we het geslacht weten. Maakt het wel heel leuk om wat te maken voor de baby's.
Ik hoop dat de trotse ouders het leuk zullen vinden. Je weet nooit of mensen echt zitten te wachten op zelfgemaakte dingen. Sommige mensen vinden het juist geweldig en waarderen het werk echt, andere mensen zien het toch als zelfgemaakte troep en snappen de creativiteit en de liefde niet ervan.
Dat vind ik wel echt jammer, dat er weinig mensen om mij heen er van houden. Ik heb 1 keer iets gemaakt voor iemand maar ik vrees dat die persoon zich afvroeg wat er in godsnaam mee te doen. Nou ja, het was lief bedoeld dan toch. Dus ik ben er altijd heel voorzichtig mee.
Hoewel ik denk dat bij deze lieve mensen het wel in goede aarde zal vallen. We zullen het zien. Het komt in ieder geval uit een goed hart en ikzelf zou er dolblij mee zijn geweest. Helaas haakte ik nog niet toen ikzelf in de babyfase zat met mijn meiden. Dat vind ik echt zo jammer nu; ik zie zoveel leuke babydingen, als mobiles, dekentjes, slofjes, speelgoed, trekmuziekjes etc. Wie weet ooit voor mijn kleinkinderen dan maar, haha, maar dat zal nog heel lang duren. (als het goed is!)

2 opmerkingen:

 1. Dag Suzanne,
  Ik vond je blog via de reactie die je naliet op mijn blog :)

  Wat een mooi dekentje is dat geworden. Vind de kleurtjes echt leuk! Op mijn pc zie ik de uitgelopen kleurtjes niet echt... Dus ik zou het zeker nog cadeau geven, tenzij je een excuus zoekt om het patroon nog eens te maken ;)
  Ik begrijp ook je bezorgdheid over zelfgemaakte spullen. Gelukkig kunnen de meeste mensen om mij heen het zeker appreciƫren :) Dat geluk heb ik.

  Vele groetjes,
  Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Suzanne Het lijkt me erg leuk om ook zo'n dekentje te haken Heb met haken nog niet veel ervaring. Is het te doen? Hoeveel bolletjes hebt je nodig van elke kleur? Twee van een kleur en 3 van wit of zo? Misschien kun je me een richtlijn geven. Ik wilde het dekentje maken van katoen/acryl. Ik hoop van je te horen.

  BeantwoordenVerwijderen