maandag 11 juni 2012

Breipatroon kussen van Zpagetti

Het kussen is klaar! En al zeg ik het zelf, hij is mooi geworden! Het breien met Zpagetti (of Ztrings of what ever) is behoorlijk zwaar, moet ik zeggen. Maar het gaat wel lekker snel dus het is ook zo af.
Het kussen is 40x40 cm geworden.


Ik ben begonnen met 42 steken op te zetten, op breinaald nr. 10. Dit wordt ongeveer 40 cm. (door het kabelen trekt het ietsje in, maar toen het klaar was heb ik het enigszins uitgerekt en bij het aan elkaar haken kwam het goed.)Na 60 naalden gebreid te hebben kwam ik uit op ongeveer 40 cm hoogte.

Nodig: Zpagetti of andere T-shirtyarn (hele dikke wol lukt natuurlijk ook)
           Breinaalden nr. 10
           Hulpnaald (of kabelnaald, zoals ik het meestal noem)
           Haaknaald nr. 10

Dus als volgt:
- 42 steken opzetten met breinaald 10

















- Volgens bovenstaand telpatroon breien. l = rechte tricotsteek
                                                              - = averechte tricotsteek
 Dus 2 r, 1 av, 4 r, 1 av, dit 5 x herhalen en eindigen met 2 r. (is 42 steken)
- In de 3e naald voor het eerst kabelen, hierna steeds in de 6e naald.
  Het kabelen over 4 steken gaat als volgt: 2 steken op de hulpnaald voor het werk, 2 steken recht breien,     de steken van de hulpnaald recht breien.
- Alle teruggaande naalden breien zoals de steken zich voordoen.
- In totaal 9 x kabelen.
- In de 3e naald na de laatste keer kabelen, alle steken afkanten.


Afwerking:
Je breit 2 lappen, die je vervolgens met de goede kant naar buiten legt, dus zoals hij moet worden. Hierna heb ik 3 zijdes dichtgehaakt met vasten, daarna het binnenkussen erin gedaan en de laatste zijde dichtgehaakt.

Nogmaals, de lappen trekken wat in, door het kabelen, maar met een beetje rek- en trekwerk en het omhaken kwam het eigenlijk prima uit. Ik ben bovenaan met vasthaken begonnen, daar waar de lappen zijn afgekant. Hier kun je de steken mooi zien, door de v-tjes bovenop van de afgekante steken. Als deze goed op elkaar zitten dan kan het bijna niet meer misgaan aan de andere zijdes.
Je hoeft het natuurlijk niet om te haken, je kunt dit ook gewoon dichtnaaien, net wat je wilt. Ik vond dit randje wel mooi. (Is in het echt overigens netter dan op de foto overkomt, maar dat lijkt altijd wel zo..ligt waarschijnlijk aan mijn fotografie-vaardigheden. Met taarten heb ik dit ook altijd, op de foto zie je ieder klein hobbeltje die je in het echt niet ziet. En ik hoorde dat meerderen hier last van hebben. Gek.)