dinsdag 25 oktober 2011

Alweer af!

Julia dr sjaal is al af, nog geen anderhalf uur gebreid en hij was af. Ze is er zelf heel erg blij mee. (ik moet toegeven dat hij eigenlijk iets te popperig en trutterig is geworden naar mijn smaak, maar ach, hij is wel leuk toch?) Het was in ieder geval leuk om het even uit te proberen. Door met de ripple stitch dan maar!
Het is schandalig, heb eigenlijk al 2 dagen niets anders gedaan dan handwerken. Ja, het hoognodige zoals stofzuigen, de hond en eten koken, en de kinders voeden tussen de middag en zo....
Tja, heb vorige week keihard gepoetst in huis dus ik vind het eigenlijk wel goed effe...
Soms moet dat toch kunnen? Niet? Ja toch? He? Ik heb gelijk toch?Ik zal proberen hier een beschrijving te plaatsen van hoe het moet.

 Het garen heeft aan 1 kant een soort boord, dit is de onderkant. Volgens de beschrijving pak je een gat met 1 lus aan de bovenkant, maar ik vind het makkelijker om het gat te pakken waar aan de bovenkant 2 draden samen zijn genaaid. (Zie gaatje waar mijn breinaald in zit.)
 Ik heb eerst een stukje van ongeveer 4 cm laten hangen. Vervolgens neem je met de breinaald de draad op door in een gaatje/hokje te steken. (Dit is je eerste steek). Ik gebruikte breinaald 4, maar met dit garen komt het niet zo nauw geloof ik, de gaten zijn zo groot! Ik heb op deze manier 6 steken opgenomen, maar je kunt zelf bepalen hoe breed je het wilt hebben natuurlijk.

 Hierboven heb ik 6 steken op de naald. Hierna begin je dus met breien.
 Je steekt normaal in, zoals bij ander breien. Vervolgens heb je geen draad om om te slaan, maar je gebruikt hiervoor dus het breilint. (wat in mijn rechterhand zit sla ik dus om de naald) Ik nam iedere keer zo'n gaatje/hokje waar aan de bovenkant 2 draden samen zitten. (Nogmaals, dit was een stuk minder moeilijk dan een hokje met een enkel draadje, toch meer frunniken..)
Je slaat 1 gaatje/hokje over, steekt in de volgende, en breit dan gewoon.. dus insteken, omslaan doe je met het breilint, overhalen, af laten glijden. Het is in het begin ff onhandig, maar al snel gaat het makkelijker.
 Hier heb ik dus 2 toeren gebreid. (en je bent direct 4 cm verder)
Eerst nam ik ieder gaatje om in te steken, maar dat werd bijna gewoon strak/recht. Het is wel leuk als de sjaal echt krullerig wordt. Maar dit kun je dus zelf bepalen. Neem wel iedere keer het zelfde soort gaatje; Met een enkele draad, of het gaatje waar bovenaan 2 draadjes samen zitten. Dus bij 1 gaatje overslaan bedoel ik 1 dubbeledraadjesgat overslaan in mijn geval (haha). Ik telde de enkele (die dus om en om zitten) niet mee. Als je hem nog krulleriger wilt zet je bijvoorbeeld meer steken op en slaat meer gaatjes over. Dan heb je tussen de steken meer katoen, dus het zal voller/krulleriger worden.
Je moet voor het breien wel even het garen uitrekken, want het zit helemaal in elkaar en dan vind je de gaatjes zo moeilijk. Stukje voor stukje deed ik dit, en als ik het opgebreid had trok ik weer een stukje los/uit.
En verder zelf maar wat uitproberen wat je prettig vindt.
Best simpel dus. Mocht je een filmpje willen zien (das toch nog wat duidelijker); Er zijn er veel op youtube te vinden.

Ik heb nog een beetje over. (eigenlijk is 1 bol 1 sjaal, maar dan wordt hij voor Julia wel erg lang.) Misschien nog wel leuk voor haar pop of zo, een kleine, smalle, van 2 of 3 steken breed..

Overigens, de sjaal is ongeveer 12 cm breed met 6 steken!

2 opmerkingen:

  1. Hallo Suzanne, ik had een bol gekocht, maar snapte er niks van,tot ik jouw site vond en jij het zo goed uitlegt dat ik nu voor de computer zit te breien haha, hartstikke leuk. Bedankt en groetjes van Antonia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Suzanne, ik vind je beschrijving erg duidelijk. Bij de bol breilint die ik gekocht had, zit een summiere beschrijving, voor mij niet duidelijk genoeg. Vanavond ga ik beginnen. Alvast mijn dank!
    Luka

    BeantwoordenVerwijderen