maandag 12 september 2011

Dit kunnen we zelf....

Gisteren op de braderie bij het fruitcorso, zagen moeder, schone zus en ik prachtige wikkelsjaals; Ongeveer 140 cm lang, in het rond vastgenaaid (soort losse col) en dan 40-50 cm breed. Prachtig voor winterdag, meerdere keren omgeslagen, of als soort van bolero/vestje, hoe dan ook, veel mogelijkheden!
Wij vlogen er met zijn drieën op af om te kijken en dachten alle drie, dit kunnen we dus zelf maken! Moeders was al steken aan het tellen, wij keken wat voor steek was gebruikt, en de verkoopster begon enthousiast te vertellen over de oneindige mogelijkheden, als waren wij potentiële klanten. Niets was dus minder waar haha!
Moeders en ik hebben gisteravond uren gezeten, maar we hebben het patroon uitgefröbeld; boordsteek 1/1 en daarna luiewijvensteek (of riviersteek).
Hieronder het patroon:
- Zet 65 steken op.
- Brei 30 steken boordsteek 1/1. (dus 1 st. recht, 1 averecht etc.)
- Hierna de laatste 35 steken recht.
- In teruggaande naald deze 35 steken averecht breien, en de 30 st. boordsteek breien zoals de steken zich voor doen.
- Heengaande naald weer 30 st. boordsteek volgen (dus recht boven recht, av. boven av.)
- De laatste 35 st. in luiewijvensteek. (Gewoon insteken, 2 omslagen ipv 1, gewoon overhalen over 2 lussen en af laten glijden.)
- In teruggaande naald deze luiewijvensteken averecht breien, waarbij je de lus gewoon af laat glijden van je pen. Eerst denk je dat de lussen enorm zijn, heel wijd en gaterig, maar dit komt goed.
Dit gewoon alle naalden herhalen, niet meerderen of minderen. En bij de gewenste lengte afkanten en de lap dubbel leggen en aan elkaar naaien, zodat je een col hebt.
Heb wel de laatste steek van de (heengaande) naald geen luiewijvensteek gedaan, maar gewoon recht. En dus in de teruggaande naalden de eerste steek averechts, zonde romslag  om af te laten glijden.
Zal het eindresultaat laten zien als hij af is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten